top of page

Lactarius Ailesi Mantarları

Lactarius ailesi mantarları ülkemiz cografyasında en çok bulunan bir diger mantar ailesidir. Bu ailenin en belirgin özelligi süt ve ya kan gibi bir sıvıya sahip olmaları. Bölgemzide bol miktarda bulunan bu ailenin bir çok üyesi yenilebilir özellik tasımaktadır. Bölgemizdeki bütün Lactarius türleri igne yapraklı agaçlar altında yasamlarını sürdümektedir.

Lactarius Delicious (Kanlıca-Melki)

 

Kısaca kanlıca adı verilen bu mantar bölgemizde hemen hemen çam ağacı olan her bölgede bolca bulunmaktadır. kanlıca mantarı fosforlu rengi ve kesildiğinde salgıladığı turuncu sıvıyla tanınması en kolay ve en çok toplanması tercih edilen mantardır. Bir çok mantarsever sezonun bir çoğunu bu mantara ayırmaktadır. Ayrıca yerel pazarlarda ticareti de yapılan bu tür çabuk tüketilmediği takdirde tüm yabani mantarlar gibi kısa sürede bozulmaktadır. Aslında kanlıca mantarı oldukça riit bir yapıdadır denebilir. Köz üzerinde mangalı çok güzel sonuç veren bu mantar haşlandıktan sonra dondurucuda uzun süre saklanabilir. Kanlıca mantarı genellikle toplu halde çıkar ve bir tane bulduğunuzda çoğu zaman devamı gelir.

Lactarius Sanguifluus (Kanlıca-Melki)

 

Karakteristik tüm özellikleri L. Delicious ile aynı olan bu tür ailenin en lezzetlisidir. Genç örneklerinde hayret verici şekilde çok sıvı vardır ve bu sıvı oldukça kırmızıdır. Bu mantardan çok toplayan birinin elleri tamamen kırmızıya bürünebilir. Aynı L. Delicious gibi bu mantar da çamlık alanlarda bolca bulunabilir. özellikle biraz yağla bütün olarak teflon tabanlı tavada kendi buharıyla kavrulduğunda zamnla suyunu salar ve muhteşem bir yemek halini alır. Sonrasında üzerine bir miktar kaşar rendesiyle servis edilebilir. Tüm mantar türleri gibi Lactarius Sanguifluus da yıkandığında ya da haşlandığında lezzet kaybı yaşadığından toplandığı yerde silinerek sepete konulması çok daha iyidir.

Lactarius Volemus

 

Öncesinde bahsettiğim Lactarius türlerine göre daha sütlü olan bu tür Jilber Barutçiyan'ın Türkiyenin Mantarları 1 kitabında inek mantarı olarak da geçer. Diğer Lactariuslara göre daha fazla sıvıya sahip bu mantar yayvan yapraklılar altında iğne yapraklılar altında nazaran daha fazla çıkar. Karadeniz bölgesinde geyik mantarı olarak anılan bu mantar yenilebilir bir tür olarak gösterilmektedir. Fakat ben henüz tadına bakma fırsatı bulamadım. turuncu kahverengi arası şapkası ve daha açık renk lamelleriyle göze çarpan türün esnek bir sapı olduğu söylenebilir.

Lactarius Chrysorrheus

 

Dikkatlice ormanın içinde mantar ararken bir anda bunlarla mı karşılaştınız? Güzel kanlıcalar mı bulduğunuzu düşünüyorsunuz? Tekrar iyice bakın çünkü bu tür midenizi fena yapabilir.üstten bakınca kanlıcalardan hiçbir farkı olmayan bu türün lamellerine hafif bir çizik atıldığında sarımtırak acımsı bir sıvı salgılar. Hafif esnek olan bu tür bölgemizde az olarak ama gruplar halinde sonbaharda karışık ormanda L. Delicious'lar ile birlikte görülmüştür.

  • w-google+
  • Twitter Clean
  • w-facebook
bottom of page