
Mesut Çiftci- Mantarın Dogası ve Türleri
Sitemizi Facebookta Paylaşabilirsiniz


Diger Degerli Mantar Türleri
Bu sayfa altında etrafınızda bulabileceginiz fakat ailesinde fazlaca kendine manzerleri bulunmayan degerli türler listelenecektir. Ancak mantar ana sayfasında verdigimiz uyarının tekrarlanmasında fayda var. Sayfada Hiçbir mantar için kesinlikle yenilebilir ibaresi kullanılmaz sadece kisisel deneyimlere yer verilebilir.








Cantharellus Cibarius ( Kaz ayagı, Tavuk mantarı )
Ülkemizde en çok yerel adı bulunan ve en çok tanınan mantarlardan biridir. İçbükey şapkası ve sapından yukarı doğru uzunca kıvırmlı lamelleri vardır. lamelleri kalınlık bakımından incedir. yağmurlu yaz ayları sonrası kış ortalarına kadar buluna bilir. Her türlü ormanda yetişir. Ufak gruplar halinde bulunur. Kendini belli eden altınsarısı rengi soluk sarı ve turuncu renklere kadar değişebilir. renk her ne kadar belirgin olsa da mantar yaprakların altında saklanabilir. Tanınması kolay mantarlardandır ve gerek kurutularak gerekse taze tüketilebilir. mantar bir gün bekletilerek tüketildiğinde lezzet doygunluğu artabilir. Mantarın şapkası 10 cm'yi rahatça bulabilir. şapkası dalgalı ve farklı şekillerde bulunabilir. Çokça tüketilen ve tercih edilen bir mantardır bazı sezonlar fazlaca verim verebilir.






















Lepista Nuda (Mavi Cincile)
Mavi Cincile yani Lepista Nuda 20 cm'ye varan şapka genişliği olan ve 10 cm yükselebilen bir mantardır. şapka üstü mavi ve leylak rengi arasında değişir mantar geliştikçe bu renk kızıla dönebilir. Çok leziz ve tercih edilen bir türdür. mantar büyüdükçe şapkada dalgalanmalar olur ve lameller sapa uzanmaz sap bitiminde kesilirler. Özellikle sonbaharın sonlarına doğru orman içindeki dişbudak gibi yayvan ağaçların altında bulunabilir. ufak gruplar halinde karşılaşılabilir. Bazen tek ocaktan 10-12 adet bulunabilir. Kendine haz özel bir tadı vardır.
Lepista nuda özellikle mavi ve mor Cortinarus türleriyle sıkça karıştırılabilir. Cortinarus türlerinin sap kısımlarında kortin kalıntıları vardır ve spor rengi kızıldır. Lepista nudanın ise beyaz krem rengi sporları mevcuttur. Mantar toplanıldığında karıştırmamak için bir kaç örnek beyaz A4 üzerinde 5-6 saat bekletilerek spor izi ve rengi kontrol edilmelidir.
Craterellus Cornicopioides ( Siyah Borazan Mantarı )
Borazan mantarı ve ya diğer adıyla kara ölüm borazanı denen bu mantar her ne kadar alışılmışın dışında görüntüsü ve rengi olsa da aslında çok tercih edilen ve leziz bir mantardır. Özellikle sonbahar sonlarında yosunlu orman patikalarında bolca bulunabilir. kurutularak uzun süre saklanabilir. belirgin bir kokusu yoktur ancak kendine has bir lezzete sahiptir. Toplanırken içine bakılmalı ve iyi temizlenmelidir aksi takdirde ziyan olabilir. toplu halde çıkan bu mantardan tek seferde bolca bulunabilir.
Hydnum Repandum ( Sıgır Dili )
Sığır dilinin adı lamellerinin şekillerinden gelir. Lamelleri alışılmışın dışında küçük iğnecikler şeklindedir. Şapkası 10 cm boyutuna ulaşabilir ve şapkasının tam bir formun dışında dalgalanmaları mevcuttur. mantarın şapkası ve sapı aynı beyaz-krem rengindedir. Mantar oldukça kırılgan ve kıvamlıdır. Lamellerinin arasında bazen toprak ve kabuk kalıntıları olabilir bu nedenle bu mantar toplanırken lamellerine dikkat edilmeli ve temizlenmelidir.
Sığır dili mantarı oldukça verim veren bir türdür. Çoğunlukla çam ağaçlarının diplerine yakın çıkan bu mantar kalabalık gruplar halinde bulunabilir ve aranan lezzetli bir türdür.
Clitocyb Geotropa ( Et Melkisi )
Tüketilen genel mantar arasında en sevilen ve en iri mantarlardan biridir. Çapı 15 cm yüksekliği 20 cm'yi rahatlıkla bulabilir. Ocağı bulunduğunda tek seferde onlarca toplanabilir. Özellikle ufak ve yayvan yapraklı ağaçların olduğu bölglerde bulunabilir. kendine has hafif ve hoş bir kokusu vardır. sonbaharın sonlarına doğru bulunabilir ve çok çabuk kurtlanabilir. Mantar oldukça kıvamlıdır ve tercih edilen bir türdür. Bu mantardan bir tane bulunduğunda etrafı dikkatlice incelenmelidir. mantarlar birbirleri sırasınca çıkarlar.
Mantarın diğer genel özellikleri olarak; şapkası oldukça düzgün yuvarlak ve içbükeydir sapı oldukça düz formdadır . Lamelleri sap bitimine kadar uzanır ve oldukça sıktır.