
Mesut Çiftci- Mantarın Dogası ve Türleri
Sitemizi Facebookta Paylaşabilirsiniz














Boletus Edulis (Çörek Mantarı)
Piyasada porçini adıyla bulunan ülkemizde çörek mantarı ve ayı mantarı gibi isimleri olan bu mantar özellikle meşe ormanlarında ağaçların diplerine yakın bölgelerde bulunabilir. Çörek mantarı yaz aylarının sonları ile sonbahar aylarında soğuklar kendini hissettirmediği sürece çıkmaya devam eder. Çörek mantarları ülkemizde ve bölgemizde tüketilmememekte olup değeri bilinememiş mantarlardandır.
Mantarın şapkası 20cm'ye varabilirken dolgun sapı da 20 cm'ye ulaşabilmektedir. Mantar oldukça sert ve kıvamlıdır. Genç örneklerinde lameller beyazken daha sonrasında sararma başlar. Mantar kurutularak kolayca saklanabilir. 3-4 mm kesilmiş mantar dilimleri ekmek fırınında ve ya sebze kurutma makinalarında kurutulabilir ve kavanozlarda saklanabilir. Çörek mantarı özellikle çorba ve sos yapımında çok tercih edilen değerli bir mantardır.












Boletus Aereus (Çörek, Kaya Mantarı)
Yine çörek mantarı olarak adlandırılan bu mantarın diğer yenen boletlerden farkı oldukça sert yapısı ve oldukça koyu şapka rengidir. Genç örneklerin lamelleri beyaz ve serttir. Sap rengi sarımtırak renklerde değişir. Kurtlanmaya karşı oldukça dayanıklıdır kolayca kurutulabilir.
Çörek mantarı sonbaharda özellikle yayvan yapraklıların altında köke yakın bölgelerde bulunabilir. Yol kenarları da bu mantar için oldukça idealdir. yağmurlu günlerden sonra açan güneşin ve artan ısının etkisiyle özellikle yağışlı yaz aylarının ardından bölgemizde bu türe sıkça rastlanabilir.










Boletus Satanas
Boletus Satanas bütün boletler arasında en zehirli bolet türüdür. Ancak şapka ve lamel renkleri itibari ile diğer türlerden ayrımı oldukça kolaydır. Mantarın şapkasının kirli beyaz pembemsi rengiyle ve lamellerinin kırmızı rengiyle diğer türlerden kolayca ayrılır. mantar kesildiğinde hafif mavileşme gözükür.
Herhangi bir yiyecek değeri olmayan bu mantar yağışlı ve sıcak aylardan sonra bazı bölgelerde toplu halde bile bulunabilir.








Boletus Frangas
Bölgemizde diğer bolet türlerine göre çok daha nadir rastlanan ve kolay ayırt edilebilecek başka bir türdür. Mantar koyu kahverengi ve mat şapka rengine sahiptir. Ayrıca Lamelleri ve sapı aynı tonda sarı tonunda bir renktedir. Mantar kesildiğinde hafif mavileşme gösterir fakat daha sonra bu mavilik şapkayla aynı tonda bir kahverengi olur.
Sapa ve ya lamellere hafifçe baskı uygulandığında direkt olarak baskı yapılan yer kahverengiye dönüşmektedir. Bu mantar bulunan birçok kaynakta yenmez olarak gösterilmiştir ve tarafımdan denenmemiş mantarlardan biridir.